Een budgetcomputer

Door kakanox op woensdag 4 december 2013 00:08 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 5.614

Gezien mijn budget de afgelopen tijd nogal wat gekrompen is had ik behoefte aan een budgetcomputer waarmee ik (privé) wat kan internetten, e-mailen en - belangrijker - inloggen op andere systemen d.m.v. OpenVPN en RDP. Na wat graven tussen oude voorraad en wat spul dat ik op kon halen in andere deals het volgende systeempje samengesteld dat - mits je niet al teveel gaat multitasken - verrassend "responsive" is en totaal geen drol gekost heeft:

#OnderdeelProduct
1Moederbord (uit een Dell Vostro A100)Foxconn 45CS
1Monitor (1280x1024, 17")AG Neovo E-17DA
1OSXubuntu 13.10 64-bit
1RAM (1GB DDR2-667)Corsair CMSS1GB-667
1HarddiskCrucial m4 CT064M4SSD2 64GB
Bekijk collectie
Importeer producten


Ok, van een Intel Atom 230 moet je niet het allerwildste aan prestaties verwachten - een beetje Flash legt 'm compleet lam. Wat 8mp plaatjes bewerken in GIMP gaat echter nog verrassend goed, soms moet ik even wachten maar het valt me heel erg mee. Xubuntu is - mede dankzij XFCE - zoveel lichter (zowel memory-wise als qua CPU-tijd) dan een originele Ubuntu (of Linux Mint) dat ik een enorm bruikbaar systeem heb voor < 50,-.

Het feit dat er een SSD in zit helpt daarbij natuurlijk enorm (de Crucial m4 is ook zeker niet de minste, maarja... als ik over deze struikel investeer ik niet in een nieuwe 16, 24 of 32GB mSATA SSD). Even goed: Op deze manier zou je met een beetje sprokkelen een moderne Sandy Bridge of Ivy Bridge machine neer kunnen zetten mét een SSD voor < 100,-.

Wat is computeren toch goedkoop geworden sinds ik voor het eerst zo'n apparaat aanraakte... :)

edit - idee n.a.v. Cristan's reactie:

#ProductPrijsSubtotaal
1Asus C8HM70-I/HDMI€ 58,50€ 58,50
1MS-Tech CI-57 60W (mini-ITX)€ 54,-€ 54,-
1Kingston KVR1333D3S8S9/2G€ 14,76€ 14,76
1MyDigitalSSD BP4 mSATA Solid State Drive 30GB€ 29,95€ 29,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 157,21

Mijn bloed KOOKT!

Door kakanox op vrijdag 23 augustus 2013 21:01 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 8.280

...en ik wil er niet te lang over kletsen. Ik wil alleen aan jullie vragen wat wij als bevolking kunnen doen! Reacties zijn dus meer dan welkom!

De drones en andere privacy-schendingen zijn op dit moment nog leefbaar, dus daar wil ik het niet over hebben. Ik heb twee andere onderwerpen.

In de jaren tussen 1940 en 1945 zijn miljoenen mensen tot minder mens benoemd en daarna gemarteld, gedeporteerd, geëxecuteerd, massaal vermoord en alle andere vreselijkheden die ik met die woorden niet kan dekken. Zo lang als ik me bewust ben van dit soort gebeurtenissen wordt hierover gezegd dat dat soort situaties NOOIT NOOIT NOOIT meer voor gaan en mogen komen. De staat Nederland belooft bij iedere dodenherdenking dat we ingrijpen als dit soort dingen opnieuw dreigen voor te komen.

Toch hebben we anno 2013:
- een antihomowetgeving in Rusland die geweld tegen een natuurverschijnsel tegen gaat, en;
- worden er gifgasaanvallen gepleegd. Vermoedelijk niet eens door een groepje idiote militanten, maar door een REGERING! Anno 2013...?

Wij als bevolking leiden ons land, wij kunnen het verschil maken. De Arabische lente heeft reeds aangetoond dat een volk in een ander land uiteindelijk ook de macht heeft.

Nu wil ik niet gaan vechten, maar ik ben dertig. M'n vrienden krijgen kinderen, ik in de toekomst misschien ook wel. Ik leef behoorlijk vrij en wil dat mijn kroost hetzelfde vrij leven kan genieten als ik.

Dus... wie heeft er ideeën? Wat kunnen jij en ik ondernemen om te zorgen dat de wereld een plek wordt waar mensen en dieren het recht krijgen om gelukkig te zijn?

Pre-installed Windows 8 op een SSD zetten (laptop)

Door kakanox op woensdag 17 juli 2013 23:59 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 10.885

Ik had een computer nodig, had de afweging gemaakt tussen laptop en PC en vervolgens besloten voor een 15" laptop te gaan die ook als werkstation zou kunnen fungeren. Na lang en hard zoeken, vergelijken en reviews lezen gekozen voor een Acer Travelmate P253.

Deze TravelMate is een systeem uit de wat stevigere serie van Acer, robuust genoeg dus om zo nu en dan eens mee te nemen, en is opgebouwd om een vrij moderne Ivy Bridge Intel Core i3 3110M met 4GB DDR3. Microsoft Windows 8 (Standard Edition) staat standaard geïnstalleerd op een voor z'n specs vrij vlotte maar in absolute zin enorm trage 5400 rpm 320GB Seagate harddisk.

Ik had nog een 160GB Lite-On SSD liggen die er uiteraard in moest, en heb deze dan ook gemonteerd met behulp van een HDD Caddy (trouwens zeer aan te raden, heb de eigenaren van de Nederlandse tak ook ontmoet toen ik een caddy moest ruilen. Geschikte lui, snelle levering, en enorm goedkoop! Ja, dikke plug, but worth it :) )

Uitgangspunt was een laptop met een pre-installed Windows 8 x64 NL, zonder enige vorm van installatiemedia. Ik ga jullie even niet vervelen met alle mislukte pogingen die ik gedaan heb om die Windows-installatie op de SSD te kopiëren, installeren, recoveren, klonen, heksen, vermanend toe te spreken en nog veel meer.

(....even een paar avonden vooruit in de tijd...)

Uitermate storend - ik kreeg het systeem met geen mogelijkheid zo ver om te booten van mijn d.m.v. een HDDCaddy ingebouwde 160GB SATA3 SSD. Sterker nog, booten van iets anders dan de HDD wilde niet lukken zolang die ook in het systeem zat, en ik heb alle willekeurige knoppen geprobeerd om in het UEFI te komen maar de laptop boot gewoon Windows in.

De uiteindelijke oplossing was rigoreus, maar werkte, en wel als volgt:
- Haal de Windows 8 productsleutel uit je pre-installed installatie, mogelijk heb je deze nodig tijdens de clean install (ik heb hiervoor met succes BelArc Advisor gebruikt, maar heb niet gechecked op virussen/spyware/whatsoever gezien ik toch een schone install ging doen)
- Zorg dat je een System Builder Windows 8 DVD of ISO hebt (in mijn geval dus x64 non-Pro, alle talen staan op die system builder CD's).*
- Zet deze op een USB-stick met de bijgeleverde tool.
- Ga naar Start -> Instellingen (radertje) -> PC Instellingen Wijzigen -> Algemeen -> Geavanceerde Opstartopties -> Nu opnieuw opstarten
- Je komt dan in het recovery menu. Hier kan je onder (even uit m'n hoofd) geavanceerde opties aangeven dat je instellingen voor het UEFI wil wijzigen. De laptop herstart dan en je komt in het "BIOS".
- Hier zet je Secure Boot uit en schakel je de laptop om op Legacy BIOS modus ipv UEFI.
- De laptop herstart en zal booten van de USB stick. Je komt in je Windows 8 setup en deze zal weigeren te installeren op de oorspronkelijke harde schijf (i.v.m. de GPT partitietabel), maar ook op de SSD. Om de installatie te kunnen voltooien zal je alle partities op beide schijven moeten verwijderen
- Hierna: as normal. De laptop installeert volledig uit zichzelf, de productcode wordt bij de Acer TMP253 in ieder geval gewoon uit het UEFI gehaald, dus ik heb niks in te voeren.

Zet de instellingen in het UEFI achteraf weer even terug als je - net als ik - niet precies weet wat het inhoudt ;)

Succes!

* Een collega van me wist de Windows 8 x64 System Builder ISO voor me te krijgen (ik onderzoek nog even of het legaal is om deze in een torrent te gooien). Met de ISO die uit MSDN te downloaden is werkt het niet!